arakelian

lumea mea, si-a altora.

Catedrala neamului romanesc exista: e la Alba Iulia

6 Comments


Pentru cine nu stie, Romania are o catedrala simbol, acolo unde s-au incoronat regi, acolo unde s-a realizat unirea neamului si la 1600 si la 1918. Tot aici, la 1 decembrie 1990, s-a sarbatorit pentru prima oara ziua Nationala a României, comemorându-se si eroii cazuti în Decembrie 1989, conferindu-se astfel orasului statutul de capitala spirituala a unui stat liber.

La Alba Iulia.

Una ne ajunge.

 

 

Advertisements

6 thoughts on “Catedrala neamului romanesc exista: e la Alba Iulia

 1. Poate ca vor sa-i schimbe locul, astfel ca noua catedrala sa fie locul în care se încoronează politicienii. 🙂
  Sau cine știe, un loc unde să-și facă campania electorala.

 2. Nu stiam 🙂
  Personal eu nu inteleg, dar chiar nu inteleg de ce le trebuie acea catedrala. Ceea ce ar fi pana la urma treaba lor, dar mi se pare o prostie colosala sa faci asa ceva din bani publici. In secolul xxi. In secolul xxi poti sa te inchini la ce vrei tu, sa ridici ce mastodonti simbolici vrei tu, dar pe buzunarul tau, ca e treaba ta. ..
  Ce bine e in tara asta in care doua treimi se declara nereligiosi si bisericile au fost transformate in librarii. ..

  • ideea ca aveam deja o catedrala a neamului, uite-o, la Alba iulia, si e simbolul unirii si regalitatii si cu picturi interioare cu Mihai Viteazu, si arhitect Ioan Mincu. E o valoare acolo!
   no, facem inca ceva.
   Cu banii astia s-ar face toalete la toate gradinitele si scolile din Ro, sa nu mai fie haznale in fundul curtii la scoala, sa se innece cate un copil din cand in cand…

 3. Catedrala de la Alba Iulia s-a construit intre 1921-1922 in mare parte si din fondurile Casei Regale special pentru incoronarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari. Arhitect a fost Victor Stefanescu. Ion Mincu murise deja la acea data, probabil ai facut confuzie cu Catedrala din Constanta ridicata dupa planurile lui.
  Sper sa nu te superi ca ti-am scris asta. Nu ca as fi eu desteapta, nici macar pasionata de istorie nu pot sa spun ca sunt, dar tocmai am citit povestea vietii Reginei Maria si inca imi erau proaspete in minte detaliile astea. In rest…mai mult sau mai putin de acord cu tine, dar asta chiar nu e important 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s