arakelian

lumea mea, si-a altora.

Children goes wild

4 Comments


http://www.sbs.com.au/news/dateline/story/kids-gone-wild

Advertisements

4 thoughts on “Children goes wild

 1. Mișcarea în aer liber e bună, nimic de spus, dar… pentru ce sunt formați copiii aceia?…

  • Tarile nordice au o abordare usor diferita a scolilor: ei nu pregatesc copiii pt ceva de mici, ci ii pun in contact cu diversitate…Specializarile si performanta incep de pe la 18- 20 ani. Cat sunt asa mici alegerea pt specializare e a parintilor si e una invaziva.

   Practic in film ei ii pregatesc pentru nimic: e o gradinita ca acum sute de ani, nimic schimbat, adica fara cladire, fara toaleta, fara creioane sau stat pe scaune. Educatorii aduna copiii dimineata si pleaca in padure, fie ploua fie soare, si se duc cateva ore prin copaci, prin ape, fac focul, observa natura, culeg bete si ciuperci si urmaresc urme de animale si vorbesc despre animale, fac pipi la copacel si se intorc muratzi si obositi si dorm bine.
   La fel sunt gandite si scolile: multe proiecte in echipa, foarte multe activitati afara, contact cu multe informatii si totul general, si asta pana pe la 14-16 ani cand deja au o imagine despre ce le place si ce nu. Abia apoi incep sa faca intensiv.
   Fiica mea are prietena cea mai buna finlandeza: ce au in plus este si implicarea parintilor la ore! la 5-6 ani stiu sa patineze, schieze, inoate, dar nu incep sa scrie pana la … 7 ani.

   Documentarele astea sunt facute de britanici (sunt ofticati ca pe plan mondial, scolile nordice sunt cotate ca top 5, iar englezii undeva top 15-20, presa si lumea arata cu degetul si se asteapta sa schimbe, si sa se inspire de la norvegieni/finlandezi/danezi), pt ca nu li se pare normal ca la sfarsitul scolii sa aiba 10-20% din absolventi cu cerere de somaj.

   • Mulțumesc pentru lămuriri! Bine că am băiat mare! :))

    • fiica mea are 7 ani. Acum imi cere sa ne mutam in Finlanda. (eu locuiesc printre nordici, e scoala de nordici aproape, si m-as duce in orice tara nordica, la ce faini si politicosi si senini sunt oamenii, inclusiv adolescentii). Mai avem niste amici mutati in Norvegia si zic mereu ca le pare rau ca nu au plecat mai devreme!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s