arakelian

lumea mea, si-a altora.

Dramele de langa noi

Leave a comment


Banui ca am mai povestit astea, dar cum imi sta inca pe creier vreau sa le pun pe hartie (blog),sa le exprim, sa mi le scot.

1. Cu ani de zile in urma am nimerit intr-un autobuz/statie de autobuz prin nordul Bruxelles-ului, langa o tanti africanca. Probabil congoleza. Plangea. A sunat pe cineva si ii povesteste printre lacrimi: nu ii mai raspundea nimeni la telefon din satul nu stiu care. A sunat acum cateva zile inainte si verisorii i-au spus ca atunci cand erau la camp au venit unii (nu stiu cine) si au ucis pe toti ramasi in sat. Cei de la camp s-au intors seara si au gasit macelul… acum de cateva zile nici cei care supravietuisera nu mai raspund la telefon.

2. familia Teglas. Pt cine stie, stie. Pt cine nu stie: o familie de tigani ce dormeau sub pod in Bruxelles, tatal cersea. 5 copii, cel mai mic…3 saptamani. POlitia a venit si i-a mutat temporar – cand se fac expulzari. Romanii s-au mobilizat si strans bani, inchiriat un aprt, gasit un job tatalui(pe santier), oferit mobila/oale/haine etc. inscris copiii la scoala, inscris la alocatii.
Parintii sunt analfabeti. Nici macar nu stiau ce marime au la picior copiii, nici macar unde un pix in casa …. Unul din lucrurile bune e ca au buletine¬† (se pare ca sunt 150-200 mii romani in tara fara certificat de nastere si buletin).

Cand mi-e greu ma gandesc la ei.
Cand mi-e greu imi aduc aminte de bunica Celiei ce a prins al 2lea razboi mondial si sub ocupatie si zice: acum ne alintam, alea au fost momente grele.

Cand mi-e greu ma duc la sef si cer bomboane – are o punga mare, bomboanele din copilarie, le zice “zahar cu emotii” :).

 

Doar ca as vrea sa imi sterg pe 1 din minte si din suflet, atat de mult si dramatic m-a impresionat! – chiar am tesut o mica poveste pe langa, cu lipsa de curent electric din motive de furtuna etc. Si sa sper ca la 2 parintii intr-o zi vor fi independenti. Copiii au o sansa reala (daca merg la scoala) dar parintii … una mica, depind de tranducatorii voluntari, de cel ce duce la munca pe tata, de mancarea pe care o primesc. Bani nu le-as da, dar 2 kg de morcovi, telina, mere da.

 

Si neaparat luat o doza de vitamina D, nu vazui soare de peste 1 luna.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s