arakelian

lumea mea, si-a altora.

Cultura violenței: Traiul rău și vrăjmășia vieții

Leave a comment


Sunt în fața unor studenți din București și le recit cifrele violenței în familie înregistrate în ultimii trei ani în România. Explic că numărul plângerilor înregistrate la poliție nu este grăitor pentru dimensiunea reală a fenomenului, că numai 25% dintre victime depun plângere și că mai apoi 50% dintre ele își retrag acuzațiile.
Văd o sprânceană ridicată și țâșnește prima întrebare: „Dar de ce nu pleacă?”
Ceilalți studenți intervin și tirul de răspunsuri se amestecă până când devine aproape zgomot de fond: că n-au unde, că nu știu că există adăposturi, că n-au serviciu, că n-au educație.
Explic mecanismul psihologic care te programează să supraviețuiești, să respecți cu sfințenie o rutină care îi este pe plac agresorului și care te împiedică să te mai gândești la viitor. Trăiești în prezent, te lupți ca lucrurile să n-o ia razna astăzi, mai ales dacă ți s-a spus că, dacă pleci, vine după tine și te omoară.
„Bine, unele n-au unde să se ducă. Dar nu toate…”, continuă studenta care a spart gheața.
„Asta cam așa e”, mai vine o reacție.

Blamarea victimei este frecventă, chiar și printre cei care ar trebui să-i ofere ajutor (poliție, justiție, familie), iar acest fenomen poate duce uneori la o dublă victimizare: persoana în cauză își pierde și puțina încredere care a determinat-o să raporteze violența sau să ceară ajutor.
Dezbatem în continuare motive, mentalități și soluții pentru victime. Din vreo 40 de studenți, vreme de două ore nu întreabă nimeni „Dar de ce îl/o lovește? De ce înjură?”. Agresorul, deși personaj principal în povestea violenței în familie, e mai mult absent, atât din discuții, cât și de la serviciile sociale de consiliere destinate lui.

 

Cititi continuarea pe Decat o revista. Ganditi-va ca asa e viata altora. Poate chiar a ta.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s