arakelian

lumea mea, si-a altora.

Despre alocatia la copiii din Romania

13 Comments


De ani de zile urmaresc (superficial) cifrele de analfabetism si abandon scolar din Romania. Cauzele sunt cumplite, cel mai des abandonul scolar apare in familii cu  saracie extrema (copii ce nu au cu se se incalta sa mearga la scoala), distante mari pana la scoala, frig/foame, lipsa caietelor/banilor de naveta etc.
Datorita factorilor acestia, alaturi de abandonul din familii cat si pt ca sunt copii ce se nasc la 3-5-6km de o scoala iar iernile noastre sunt grele, Romania ramane codasa Europei – sau sa fim optimisti, suntem si noi fruntasi la ceva: abandonul scolar.

O motivatie pentru unele familii foarte sarace ramane alocatia – 42 lei fiind deseori singurul sigur din anumite familii (iar cornul si laptele o masa ce o iau sigur multi copii). Sper sa se voteze si se dubleze valoarea alocatiei(deputatii au votat deja).

In continuare, am o mare dilema: cum au calculat ei valorea de 42 lei? si nu 50lei? Dupa ce formula academica au ajuns la 40 si 2? cum au decis ca valoarea alocatiei sa fie 0,168 din Indicatorul Social de Rreferinta din venitul minim???? mai multe cifre dupa virgula, una nu le-ajunge? Vor cu orice pret sa complice viata contabililor si calculatoarelor – pe cand o rotunjire de la 42 la 50, de la 84 la 100 ar mari cheltuielile la buget cu cateva milioane lei pe luna, un mizilic pe langa cat cheltuim lunar cu parlamentarii nostri 😀 – dar simplifica si lasa mai putini angajati la stat sa calculeze si calculeze si iar calculeze tot ce e cu… 3 cifre dupa zecimala.

 

1

Advertisements

13 thoughts on “Despre alocatia la copiii din Romania

 1. Eeeeei… Sunt niște cifre al căror calcul ne depășesc pe noi, electoratul de rând. Au politicienii ăștia niște grile profesioniste și bine ancorate în realitate. 😉

 2. In liceu am avut alocatie de 21 lei. 😀

 3. Stii ce e trist al dracului? Ca exact copii care ar avea mai mare nevoie de banii aia nu ajung sa ii foloseasca, pentru ca parintii dau o mana de ajutor la imbogatirea birtului din sat. Si nu stii cum sa faci mai bine, sa le dai banii stiind ca se duc pe alcool si tigari? Sa le dai mancare? Sa le dai rechizite?

  • asta ramane neajunsul saraciei crunte… de fapt, cred ca se ajunge atat de rau intr-o familie ( sa conteze si alocatia copilului) tocmai din cauza bauturii

 4. Ca le dau 42 sau 84 de lei, tot un drac, nimic nu faci cu ei. Eu as fi dat o suma mai mare, macar 200 lei pentru un copil, dar numai pentru primii 3, daca faci mai multi copii inseamna ca iti permiti sa-i cresti, esti pricopsit si n-ai nevoie de ajutor de la stat, nu cum se intampla acum cand natalitatea a devenit o sursa de venit, fac unii cate 7-8 copiii numai sa traiasca din alocatii.

  • eu as conditiona de mersul la scoala, maxim 10 absente, si note/medii de peste 7. De genul: primesti bani dar pune mana si pe carte. Si intradevar, sunt unii care fac multi copii pt a avea bani de bautura….dupa no3 ar trebui tot sistat. Suntem niste fasciste :)))

 5. In Franta alocatia se da abia la al doilea copil, pt al treilea e mai mare… de-aia unele(nu frantuzoaice…) tot fac copii. Deci n-ar fi rau sa se opreasca ajutoarele dupa al 3-lea cum ziceti voi.
  Fasciste, fasciste, dar pe mine ma sperie cum in Franta francezii sunt tot mai putini. Si nu vreau sa zic ca ca strainii sunt rai, ci strainii care traiesc doar fizic aici, profitind de sistemul social , dar in realitate traiesc de fapt in alta tara, cu toate traditiile lor si nu fac nici un pas pentru a se integra, ba chiar incearca sa-si implementeze obiceiurile cit mai solid si sa-i schimbe pe francezi in sensul lor .
  Imi asum ce-am zis, sa nu-mi sariti in cap, ca eu cred ca lumea asta se duce la vale din cauza corectitudinii politice.

  • la fel si mai la nord, la fel si in Ro: enclave nationaliste sunt peste tot. Fie tigani, fie marocani, etc

  • eu cred ca alocatiile astea sunt corect date, pt copii. Ca unii parinti profita, asta e altceva. Valoarea lor nu e asa mare incat sa zicem ca parintii se descurca, asta arata ca acesti copii sunt in mizerie.
   Pana la urma, pe mine ma intereseaza ca acesti copii sa mearga la scoala, sa afle ca sunt bani ce LOR li se cuvin si ca nu e corect moral sa traiasca altii pe valoarea lor.

   privind la rece, daca aceasta alocatie nu mai ajunge in familii, copiii aia vor muri de foame, iesi pe strada si cersi sau fura. De la tine, de la mine

 6. Adica asta e valoarea lor, 42 de lei? Care altii sa traiasca pe valoarea lor? Parintii? Adica familia lor? Cum nu e moral… adica nu e moral sa traiasca o familie din veniturile pe care le are dar e moral sa tot judeci si diseci pe cei pe care i-ai parasit ca sa-ti fie tie mai bine? Ca asta ati facut. N-am nicio problema cu libertatea fiecaruia, dar naravul de-a judeca, moraliza,da cu pietre in timp ce tu nu vrei sa dai o mana de ajutor alor tai ci preferi sa te instrainezi, naravul asta e tare romanesc si vad ca nu-l puteti abandona…Zici ca esti crestin ortodox practicant – atunci gandeste in consecinta, nu cum gandeste un occident care e”uman” si atat . Daca simti nevoia sa judeci judeca-te pe tine si nu incerca sa pretinzi ca-ti pasa de noi, cei ramasi in tara, fiindca in realitate chiar nu-ti pasa. Si nu-i nimic ca nu-ti pasa, dar nu mai minti, nu mai mintiti atat, nu va mai mintiti atat ! E cumplit ce se intampla cu romanii – si in Romania si in afara ei! Cumplit! Iti dai seama, te gandesti vreodata? Te rog sa te gandesti. Oamenii care formeaza un popor sunt legati intre ei, platim scump dezertarea asta, ruperea legaturilor, vorbim toata ziua numai de drepturi dar de obligatii, de datorie, de jertfa – nu mai vrem sa stim! Suntem toti vinovati de starea poporului nostru – si voi c-ati dezertat, si noi ca nu ne-a pasat!

  • intre timp alocatia s-a dublat, e 80 lei. Tot nu pricep cum au calculat-o – privesc formulele si nu prind logica si nici valoarea acesteia.
   Nedrept mi se pare cand copiii sunt facuti pentru un venit nicio diferenta intre relatia parinte – copil supus si sclavia din ani 1800.
   In rest, eu ca adult am libertatea de alegere si judecata, si asta imi da dreptul la expunere, intelegere, si actiune, martirismul si vaicarreala nu sunt virtuti.

 7. Tu ca adult ai obligatia responsabilitatii inainte de un milion de drepturi – dar voi sunteti acefali pur si simplu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s