arakelian

lumea mea, si-a altora.

De ce sa reducem consumul de medicamente

Leave a comment


Caz practic astazi: efectele antibioticelor. Articol preluat si tradus de pe http://www.bbc.co.uk/guides/z8kccdm#z33ffg8

Realitatea actuala:
Antibioticele sunt medicamente importante, care sunt folosite pentru tratamentul infecțiilor bacteriene de peste 70 de ani. Antibioticele actioneaza fie o distrugand procesul de supravietuire a bacteriei fie împiedicându-le reproducerea.
Dar aceste medicamente sunt din ce în ce mai puțin  eficace și intr-o zi si-ar putea atinge limita, si sa nu mai avem alternative. Este posibil ca peste 20 de ani,  tratamente (cum ar fi chimioterapia sau o interventie chirurgicala de rutina) sa devenina imposibile, blocate de problema antibioticelor.  Ne vom intoarce, practic, ca acum 100 ani, cand o tuse sau intepatura sa ne ucida.

Cum o bacterie devine o super bacterie

Cum devin bacteriile  rezistente la antibiotice în primul rând? La nivel molecular aceste organisme mici sunt  adaptabile si dinamice, reusesc in final a păcăli medicamente concepute dedicat pentru a le ucide. În cazul superbacteriilor ajung nu doar sa coexiste cu antibiotice, ci chiar sa prospere.

Noi oamenii provocam asta

Antibioticele sunt folosite la scara mare pt tratamentul animalelor si al oamenilor.  Rezistența generala a bacteriilor tinde sa se dezvolte acolo unde bacteriile sunt frecvent expuse la antibiotice ,  in comunitati de animale sau umane. Astfel, bacteriile rezistente se pot răspândi in ferme, in  spitale  atât direct intre pacienti, cât și indirect,  prin intermediul alimentarii cu apă (apa din sol deja infestata cu aceste bacterii).

Antibioticele sunt deja o ramura inchisa…

Nicio clasa noua de antibiotice nu a mai fost descoperita din 1987 incoace…
1
Sursa datelor: Adaptat de la Silver, LL Provocări de antibacterian Discovery. În clinica Recenzii Microbiologie, 2011, 24:71-109.

Cercetarea în domeniul farmaceutic nu a ținut pasul cu rezistența tot mai mare a bacteriilor la antibiotice. Sau bacteriile sunt mai dinamice decat firmele farmaceutice. Nici un nou  tip (clase) de antibiotice nu s-a  descoperit de 25 de ani, iar unele tulpini de bacterii sunt acum rezistente la toate antibioticele cunoscute, ceea ce face sa existe infecții netratabile medicamentos. Expertii au avertizat ca suntem zeci de ani în urmă în cursa  impotriva super-bacteriilor. Ne-am exploatat deja cele mai evidente antibiotice.
Companiile farmaceutice urmaresc acum bolile cronice pentru a maximiza profiturile potențiale de noi medicamente, nu au ca prioritate noi antibiotice….

Cum abordam problema azi?

Superbacteriile sunt acum o amenintare majora pt sanatatea la nivel mondial datorita rezistentei la tot mai multe medicamente. Ele cauzează astazi aproximativ 400.000 de infectii  si 25.000 de decese în Europa în fiecare an.
Deși s-a impus o mai bună monitorizare și igienă in spitalele din Marea Britanie, alte tulpini rezistente de bacterii sunt acum în creștere. Cazuri de E. coli și Klebsiella au crescut cu 2/3 în  ultimii ani, ceea ce le face cea mai frecventa cauza de infectii dobandite in spital din Marea Britanie.

În 2013, Departamentul de Sanatate a răspuns la criza prin lansarea la o campanie pe urmatorii  5 ani numita: Strategia de rezistența la antibiotice.
Se lucreaza la :
1. Sa intelegem rezistenta la antibiotice ( bazat pe colectare date )
2. salvarea medicamentelor existente ( spitalele sunt sursa importanta a  infectiilor bacteriene si se  incearca îmbunătățirea practicii de igienă. Lucratori in domeniul sanatatii sunt învățați despre problema de rezistenta la antibiotice, iar medicii sunt încurajați să nu supra-prescrie antibiotice. )
3. incurajarea de noi terapii : ar putea dezvoltarea de noi terapii/ antibiotice sa fie încurajată de către guvern?

Solutii de viitor :
-sa intelegem mecanismul si de unde ne putem infecta
-noi terapii medicale
-infulentat practica in fermele animale
-influentat practica in spitale
-genetica virusurilor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s