arakelian

lumea mea, si-a altora.

18 mai, un semi marathon pralinesc

6 Comments


La care au participat 1 rege ( fost print), probabil vreo 4-6 budygarzi, un soare f. puternic (cred ca e a 3a zi cu soare si cer senin din 2014 in Bruxelles), caldura mare (24 gr, una din cele 10 zile anuale cu peste 20gr), alti 40 mii de oameni, dintre care cel putin un ziarist ( singurul care a facut infarct).
Subiect ca medicii sa ceara evaluare medicala pt alergatori. Lucru realmente inutil, pt ca se presupune ca alergatorii au deja alergat 20km(la antrenamente), si sunt (cred) constienti si au evaluare medicala anuala- bi-anuala.Impunerea unei hartii la doctor le va aduce doctorilor incasari (28-30 euro o consultatie la medic de familie), dar nu va descoperi problemele rarisime care lovesc la marathoane.

Advertisements

6 thoughts on “18 mai, un semi marathon pralinesc

 1. fama totusi sa inteleg ce-i cu maratonul asta?

  • E un semi-marathon prin Bruxelles organizat anual. De multi ani participa printul- care de cateva luni a fost incoronat, deci anul asta a participat in calitate de rege. Anul trecut printul a terminat cu un frumos timp de sub 2h. Participantii numarati in ultimii ani a ajuns la 35-40 de mii de oameni. Perioada e perfecta pt alergat, sfarsitul lunii mai, dar anul asta a lovit un val de caldura , asa ca temp.d 23-25 gr. a molesit rezultatele ( inclusiv regele a spus ca are un rezultat mai slab). Un lucru care m-a impresionat: sunt 59 de participanti care au terminat competitia in ultimii 35 ani!!! si nu au lipsit niciodata.

   Datorita caldurii, unul din participanti, un ziarist de 28 ani de la ziarul LeSoire.be a facut infract. F. probabil nu doar datorita caldurii, pt ca el a alergat si alti ani, si are o conditie fizica bine intretinuta (este a 10 proba de genul acesta terminata ca amator) – acum se asteapta rezultatul autopsiei ( probabil e o problema de sanatate nedescoperita): http://www.lesoir.be/548122/article/actualite/belgique/2014-05-19/soir-en-deuil
   Dar mai sunt si fotbalisti cu decese pe teren, in conditiile in care un sportiv profesionist trece prin teste medicale severe, se pare ca unele probleme nu pot fi identificate nici la teste de rutina, nici la teste pt profesionisti.

   Eu sper ca la anul sa programeze competitia mai devreme cu 1 -2 ore, din motive aferente. Dar stiind vremea bruxeleza, probabil la anul va ploua :), ca si in ultimii ani.

 2. mutumes frumos …acum am inteles …Seara buna!

 3. pot sa-ti confirm Catalin Haldan – la Dinamo sau Vrabioru la Rapid si lista e foarte lunga din pacate…

 4. pot sa adug si eu la aceasta lista neagra pe Misa Klein, daca vi-l mai amintiti , juca la o echipa din Germania si in timpul unui antrenament…s-a intamplat si era jucator titular al echipei nationale…si, cate controale medicale avea…

  • De Michael Klein stiam si eu ca a murit la un antrenament. Si da, sportivii profesionisti au evaluari temeinice, cu testari la efort/stres, etc. pe cand pt un marathon, un medic va asculta maxim inima la stetoscop si face o electrocardiograma (desi stiu medic care a scris unui maratonist hartie pe nevazutele…).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s