arakelian

lumea mea, si-a altora.

Germania, cel mai gras poluator din UE

4 Comments


Asa suna un titlu din presa de azi http://www.lesechos.fr/entreprises-secteurs/energie-environnement/actu/0203484296045-l-allemagne-plus-gros-pollueur-de-l-ue-669368.php . Stirea mi se pare prost documentata. Articolul porneste de la o statistica a Comisiei Europene: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/8-07052014-AP/FR/8-07052014-AP-FR.PDF care urmareste reducerea emisiei de CO2 europene. Cum o mare parte a CO2-ului e produsa de centralele pe carbuni, UE tinteste reducerea acestora.
Si totusi, Germania ramane cel mai gras poluator din UE. Dar si cel mai mare stat din UE, cu 83 milioane oameni (peste 15% din populatia europei), aproape 10% din suprafata, si 20% din fonduri. Cum se obtin toate astea? a, nu, nu asteptand ca Cipru sau Grecia cu burta la soare… Germania are o industrie puternica (numarul 4 pe plan mondial dupa GDP), si primul in Europa. Si are nevoie de energie, fiind cel mai mare consumator de energie din Europa. Cum resursele proprii de gaze si petrol sunt practic nule, Germania depinde de … Rusia. Anul trecut datorita cresterii pretului gazului au fost nevoiti sa ia decizii drastice, si sa nu inchida toate centralele pe carbuni planuite.

Si totusi, pe termen lung, Germania are o evolutie surprinzatoare in industria energetica, reusind sa scada in ultimii 10 ani emisia de carbon cu aprox. 10%. Energia verde are o evolutie f. rapida, investesc mult: eoliene, foto-voltaice, hidrocentrale, bio-masa – acestea sunt sursele care ofera 25% din consumul casnic de energie. Mult? Putin? Da, industria inca le depinde de importuri… Astazi, au inchis mine si centrale pe carbuni inlocuindu-le cu parc de energie solara. Cate tari au facut asta? Germania e fruntasa.

Cum vad viitorul Germaniei? Ca si pana cum. Conducand Europa, de data asta nu armat, ci prin economie. Cheltuieli mici: armata mica, parlament mic: 630 parlamentari la o tara de 83 milioane de oameni, federala ( cu un nr redus de reprezentanti ai fiecarui land), disciplina si organizare. Au si ei problemele lor de coruptie, dar si pedepsele si amenzile sunt drastice.

Ca o concluzie la articolul scris de francezi ce l-am citit dimineata in metrou in ziarul vecinului : praf in ochi la adresa vecinului. Cantitatea de C02 degatajata pe cap de locuitor e mai bine reprezentata grafic aici: http://www.europe1.fr/International/CO2-qui-pollue-le-plus-en-Europe-2114991/# si pe glob domina SUA si RUSIA.

Advertisements

4 thoughts on “Germania, cel mai gras poluator din UE

  1. O fi Germania cel mai poluant stat european, dar tare mă tem că și din cauză că la ei determinarea poluanților se face în mod real, nu ca la noi în oraș, de pildă, unde uneori nu poți respira de mirosul de amoniac de la combinatul chimic din apropiere, în ciuda faptului că suntem asigurați că nu s-au depășit concentrațiile maxime admisibile.

  2. Mitul acela cu Germania tara civilizata incepe incet-incet sa spulbere…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s