arakelian

lumea mea, si-a altora.

Despre lagarele de concentrare

3 Comments


As spune ca niciodata nu e prea putin scris despre lagarele de concentrare evreiesti.
Incerc sa imi aduc aminte cand am auzit prima data de lagare de concentrare evreiesti facute de romani. Cred ca in anii 2000. Ca ceilalti romani bine educati indoctrinati de manualul de istorie romanesc, nu mi-a venit sa cred. Apoi relatarile, marturiile, dovezile au inceput sa se adune. In timpul celui de-al 2 lea razboi mondial Antonescu, impreuna cu Germania, au impartit controlul Ucrainei, iar armata romana a creat si coordonat cateva lagare de concentrare evreiesti.
O lista larga a lor e aici: http://www.survivors-romania.org/text_doc/lista_ghetourilor_si_lagarelor_din_transnistria.htm , inclin sa cred ca e completa. Activitatea si informatia de pe site mi se pare f. bine facuta. Inca nu am avut timp, dar o sa citesc si marturiile supravietuitorilor: http://www.survivors-romania.org/index.php?language=english.
De fapt, eu stiam doar de lagarul Bogdanovca , unde au murit 40 de mii de evrei, de Craciunul lui 1941. Wikipedia spune 52 mii.
Pe langa acesta exista si alte locuri unde au murit evrei. Multi executati, dar si mai multi au murit de foame.
De represaliul de la Odessa, oras de unde au disparut 90 mii e evrei, insa, nu stiam.

Si romanii au fost calaii evreilor.
La progromul de la Dorohoi, si soldatii romani au tras in evrei.

Advertisements

3 thoughts on “Despre lagarele de concentrare

  1. din pacate, genocide au fost inregistrate in mai toate perioadele istorice, câte un calau s-a gasit mai tot timpul spre a-si manifesta ura fata de un popor sau doar pentru a-si demonstra bolnav puterea. Exista aici (http://www.pi-news.net/2013/05/die-100-grosten-mordereien-der-geschichte/) o lista cu cele mai infioratoare 100 masacre din istoria omenirii. Cea mai mare pierdere de vieti omenesti a provocat al doilea razboi mondial. Suntem datori sa nu uitam de ce si cum s-a întâmplat asa ceva, pentru ca niciodata sa nu se mai întâmple!
    Pentru memoria celor sacrificati, nu mai putem face nimic, în afara de a vizita aceste lagare si de a ne uni vointa pentru a interzice a se mai petrece asemenea acte – inimane!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s