arakelian

lumea mea, si-a altora.

Torre de David

9 Comments


O cladire planuita sa faca parte din Wall-street-ul din Caracas, cu 45 etaje, helioport, pereti de sticla. Constructia a inceput in 1990, si s-a oprit in 1994 datorita crizei financiare care a distrus Venezuela. Astazi, cladirea e locuita de oameni ai strazii, pana la et 28. Nu au curent, apa (desi unele site-uri spun ca au numai primele etaje), nu au lift; nu au balustrade si spera sa nu li se apropie copii de gaurile pt lifturi. Pt electricitate au improvizatii, pt canalizare au improvizat tevi rudimentare. Au magazine locale, si pt aprovizionare urca motociclete pe rampele in spirala concepute alta data pentru parcare; de la etajul 10 mai departe transporta in spate, cu ‘serpasi’. Oamenii sunt multumiti, conditiile sunt mai bune decat in bidonville (colibele ) de pe dealurile ce incjonjoara Caracas-ul, unde 1 mil. de oameni traiesc in mizerie.

Parerile pe net sunt impartite, wiki spune ca locatarii platesc chirie primariei, si altii ca traiesc acolo abuziv desi primaria spune ca e o cladire cu risc de prabusire; unii spun ca sunt 2500 suflete, altii ca sunt 3600.
6

1

2

3

4

5

Cazul de astazi este Venezuela, care din 1994 nu si-a mai revenit din criza provocata de prabusirea extraxiei de petrol.

Acesta e dezastrul unei economii fondata pe exploatarea unei resurse naturale.

Advertisements

9 thoughts on “Torre de David

 1. “Cazul de astazi este Venezuela, care din 1994 nu si-a mai revenit din criza provocata de prabusirea extraxiei de petrol.

  Acesta e dezastrul unei economii fondata pe exploatarea unei resurse naturale.”

  Da.
  La fel ca Dubai, Kuveit, Arabia Saudită…
  Ori tu vorbeai de socialism?
  Ca resursă naturală?

  • cam asa ii asteapta pe Kuweit
   Despre Arabia Saudita nu stiu, dar emiratul Dubai (o componenta a Arabiei Saudite) au sanse mult mai bune, pt ca investesc si in alte directii: turism, educatie, transport etc.

   • Dubai e parte din Emiratele Unite Arabe, nu e parte din Arabia Saudită.
    Educația nu e parte din economia nici unei țări din lume.
    🙂

 2. Scuze, citii pe diagonala cu statele.

  Dubai ofera burse la cetatenii sai care vor sa studieze in strainattae, plus cateva
  avantaje fiscale pt noile firme. Societatea clar are alta sansa de supravietuire cu 10% din populatie absolventa de facultati europene/ americane.

  • Atunci când oferi burse, cheltuiești bani – nu îi produci.
   Avantaje fiscale pentru noile firme există oriunde.
   Nimeni nu garantează că cei educați în străinătate pe banii statului se întorc acasă și produc ceva – dimpotrivă, cei mai capabili rămân acolo.

   Zău Arakelian… lasă educația pentru alt post – nu amesteca școlitul cu economia.

   Dar ce e interesant în articolul tău e că arată că un anumit segment al societății se mută din cocioabe în clădiri părăsite unde-și dau osteneala să strice și mai rău.

   Gen… cam așa:

   🙂

   • eu prin burse oferite vad investitii.
    Catr dspre avantaje fiscale, poate sunt si in romania – fictive. Dubai-ul e una din putinele tari care nu impoziteaza venitul locuitorilor si nici a firmelor (doar importurile, hotelurile).

    Cred ca fac o confuzie,dar nu ei sunt cei ce dau locuitorilor curent gratis si benzina cu 1 cent?

    • Dreptul tu să vezi ce vrei să vezi.
     Educația însă, la fel ca și îngrijirea medicală nu reprezintă contribuții la pib – sunt cheltuieli sociale, nu generează venit.

     Există nouă țări care nu au impozit individual; majoritatea sunt producătoare de petrol, restul sunt raiuri fiscale.
     Din nou, zero taxe nu reprezintă avataje economice pentru o țară, la nivel macro.

     Venezuela are prețul la litrul de benzină sub un eurocent.
     Litrul de benzină în Dubai e 0,34 euro.

     Poate că situația cu Venezuela despre care scrii n-are treabă cu petrolul, ci cu socialismul practicat acolo?
     🙂

 3. Da, interesant cazul. Aduce cu filmele cu scenarii post-apocaliptice. Ceva gen „Children of man” maybe? Pozele sunt impresionante, chiar dacă turnul comparat 1994-2012 nu e luat din aceeași perspectivă, posibil să fie laturi diferite. O să studiez. 🙂 Favelas pe verticală, deh. Nu e mult până-n Brazilia…

  • sunt scenarii ce imi aduc aminte de lupta pentru supravietuire din cartea 1984, dar si de un reality show american The Colony (sau cam asa se chema) unde plasau un grup de oameni sa se descurce apocalipsa ( filmarile si scenariile sunt fix in suburbiile nelocuite prin Luisiana dupa ce a trecut un uragan) – cu strazi abandonate, canale cu crocodili, cativa vandali etc. – asa ca grupul incearca sa adune resturile, sa curete locul si sa inceapa o noua civilizatie cu cele gasite pe loc ( conserve, benzina intr-un container gasit etc)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s