arakelian

lumea mea, si-a altora.

leapada fumatul

13 Comments


acum. E un obicei scarbos:“În ţara noastră se fumează mult. Mult și pretutindeni. Fiecare a treia persoană fumează, inclusiv copiii”, spune Prim-ministrul.

Potrivit lui Leancă, dintre elevii care au fumat vreodată, jumătate au început să fumeze până la vârsta de zece ani. 70 la sută din adolescenţi sunt expuşi la fumul de tutun la şcoală, acasă şi în locurile publice se spune în spotul video.

Iurie Leancă atrage atenţia că Moldova a ajuns pe locul patru în Europa după numărul de fumători, cu aproape 750 de mii de dependenţi de nicotină.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, spotul video a fost realizat ca urmare a proiectului de lege aprobat de Guvern, pe 17 decembrie 2013, care îşi propune să protejeze sănătatea oamenilor.

(Astea sunt niste sfaturi de la fratii nostri basarabeni).

De ce au inceput campania asta? Am google-it putin si… : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_cigarette_consumption_per_capita : Moldova e pe locul 5 in lume ca numar de tigari pe an, de un adult. Romania e ceva mai jos: locul 33. BElgia sta si ea f. bine, o fruntasa, dar presa belgiana se scuza prin faptul ca aici sunt tigarile ceva mai ieftine decat in tarile vecine (NL, FR) si vin multi si cumpara.

Cine fumeaza cel mai putin? tari f. sarace. Asadar noi nu o ducem asa de rau, inca ne permitem bani de tigari 🙂 .

Mie mi-a adus aminte de reclama din Bangkok:

As incuraja cateva solutii: interzicerea fumatului in locuri publice, inclusiv parcuri, cladiri etc.; marirea taxelor ( http://top5ofanything.com/index.php?h=cac6cbcc ) ; marirea asigurarii medicale pt fumatori etc.

Advertisements

13 thoughts on “leapada fumatul

 1. Poate nu vrem sa ne credem saraci! Acum toata lumea fumeaza Kent si Marlboro. A mai vazut cineva sa se comercializeze Carpati, Amiral sau Snagov? Pe vremuri Kent-ul avea “castel”, iar Marlboro era ca reclama pe masinile de Formula 1. Acum multi isi fac palate, iar strazile din Romania sunt un adevarat showroom (vorba celor de la Top Gear). Asa ca cel putin nu vrem sa aratam ca suntem saraci.

 2. PS M-am interesat la colegii fumatori si am aflat ca se comercializeaza Carpati la centrele en-gros, iar en-detail se comercializeaza la tara/ la sat.

 3. Poate ca o solutie ar fi ca bolile ce sunt o consecinta directa a fumatului sa nu se mai suporte din buget. Asta pentru fumatori. Dar atunci ce se intampla cu fumatorii pasivi care se aleg cu vreo boala de plamani din cauza fumatorilor din jurul sau? Un exemplu ar fi cel al barmanilor dintr-unul din clipurile de mai sus. Desi nu as putea spune ce barman nu fumeaza…

 4. ultimul spot a fost extrem de tare.Asa si se intampla.Si parintii care fumeaza le spun copiilor ca nu este bine …dar o fac cu tigara in mana.Aici ma refer la persoane apropiate,cunostinte etc.Nu poti da exemplu daca nu esti exemplu.
  O zi frumoasa!

 5. Cand vad cum se chinuie tata cu cancerul lui pulmonar… fost fumator… i-as trimite pe toti fumatorii (mai ales copii) sa faca voluntariat pe langa spitalul ala. E atata moarte si durere acolo incat s-ar gandi de 2 ori inainte sa mai puna tigara in gura

 6. Păiii… dacă de fumat nu mai fumăm, de băut nu mai bem… și de ftut nu mai ftum decât din când în când… la ce dreaq’ mai trăim?
  Hai, serios acuma…
  Bașca aia cu “să mâncăm sănătos, că altfel murim!”
  Ete fleoșk!

 7. duamna, eu nu fumez, dar de baut OHO!! si de ftut nu ne vom lasa niciodata 🙂
  Si mai sunt petrecerile, dantzul, gratare, prajituri, alergatul etc 🙂

  • Țațo – tot ce-ai descris tu acolo dăunează grav sănătății!
   În special prăjiturile cu frișcă.
   Și-n general, treaba stă cam așa:
   “Dacă fumezi, mori; dacă nu fumezi, tot mori.”
   Valabil la toate alea.

 8. Inclusiv limbajul nepotrivit dauneaza grav sanatatii!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s