arakelian

lumea mea, si-a altora.

Paste, condimentat cu cianura

9 Comments


Am inceput munca de Pasti discutand despre pericolul ce ameninta Turcia: ruperea unui bazin de decantare a apelor cu cianura si ceva metale grele. Scurgeri deja exista, angajatii fac tot posibilul sa opreasca, satenii protesteaza sa inchida mina, statul se pregateste de dezastru si mutarea populatiei de urgenta.
Intre timp, e demonstrat ca ceea ce incepe sa se scurga ajunge la limita acceptata de standardele internationale, si sunt un factor cancerigen.

Ce a fost la Baia mare in anii 2000, se poate repeta …  Sa nu uitam ca Cernobalul e cel mai mare accident ecologic din Europa, dar pe locul 2 e Baia Mare. Iar de efectele secundare ale lor sufera intreaga populatie romaneasca ( numar de cancere ridicat, afectiuri neuronale, tiroidiene, etc).

Comisia Europeana incearca de 2 ani sa interzica de tot exploatarile cu cianuri, existand si alte metode de exploatare a aurului/argint/bor etc.  Argumentele sunt puternice, pt ca in afara de riscul de rupere baraj/infiltratii, exista si problema emanarii de vapori de cianuri, dar si a acidului cianhidric .

Oare e corect pt copii nostri? Exploatarea Rosia Montana va aduce 1000 de locuri de munca timp de 10-15 ani. Si zeci de ani dupa aceea va ramane romanilor, copiiilor sa reuseasca sa restabileasca echilibrul naturii – pt ca asta nu o vor mai face exploatatorii. Vezi cazul Baia Mare, de unde de 5-10 ani nu se mai exploateaza, dar mai sunt inca bazinele de decantare. Neintretinute.

Advertisements

9 thoughts on “Paste, condimentat cu cianura

 1. Din nefericire puterea banului este aproape totala! 😦

 2. Mâine Andreea pleaca la Stambul… E departe, sper!

 3. Pe haldele ( zonele de depozitare) de steril incepe sa creasca cite ceva dupa 20,30 de ani.Dar fiecare ploaie si topire a zapezilor mai duce si in alta parte sol cianurat.

  • fosile, si eu stiu ca dureaza zeci de ani pana o halda de steril incepe sa produca compost/teren fertil.
   Problema e ca minereul ramas la Rosia Montana este destul de sarac in aur ( estimeaza ca produc 5gr aur pa 1 tona extrasa de minereu), asta inseamna pt mine o cantitate enorma de minereu extas pt a deveni mina profitabila.
   Sa facem unc alcul: producatorul estimeaza 7-8 tone aur. La 5gr la fiecare tona extrasa, eu estimez 5-10 milioane tone de steril. Cat inseamna asta? 3-4 dealuri formate. Instabile.

   Ia sa vedem ce solutii au aplicaty in alte tari? In Noua zeelanda, au exploatat din cateva mine + cariere. Sterilul ramas de la prima exploatare a fost dus si completat gaura sapata. Si peste cativa ani s-a surpat … pamantul, pt ca desi au gandit sa completeze gaura facuta, ceea ce face omul nu e echivalent cu ceea ce face natura in milioane de ani.

   Eu sunt resemnata ca exploatarea nu poate fi oprita. AU investit deja prea multi bani, si in presa, in publicitate, au mutat oamenii si casele, au cumparat o mare parte din pamant. Dar tot sper ca o sa aplice alta tehnologie, mai putin agresiva, decat cea cu cianurile…. si mai ales, sper sa gaseasca o solutie fezabila pt steril.

   Pana acum, am vazut de la distanta dealurile de steril, cum arata, si cat de amenintatoare sunt ….

 4. Guvernantii de acum ii injurau pe cei dinainte, se opuneau proiectului Rosia Montana dar cum au ajuns la putere au descoperit brusc ca e imperios necesar sa privatizam tot, sa dam de munca la oameni, sa avem gaze ieftine.Numai demagogie si minciuna…locuri de munca nu se pot creea decat in minerit? nu se putea miza pe crestera animalelor, pe fabrici de lactate, de textile, pe turism si istorie in zona? Nu, li s-a impus sa dea aurul pe nimic, asta e pretul pastrarii la putere si sacrificiul nostru…In zece ani resursele vor fi vandute(nu in beneficiul nostru) si noi vom ramane cu pustiul, somerii si amenintarea chimica.

  • Ca sa ajunga guvernant a platit. Banii trebuie sa si-i recupereze, cel mai rapid este vanzand ceva din Romania. Aurul, in cazul asta.
   Intradevar, va aduce o impulsionare a economiei zonale pt 10 ani. Dar o investitie in agricultura, cum atat de bine spui, lactate/textile/turism/istorie poate aduce o impulsionare a economiei pt urmatorii 50 de ani!! Fara sa agreseze pamantul, care si asa, ne suporta cu greu.

   Sunt sigura ca peste 20-30-50 ani se vor perfectiona si alte metode de extragere a aurului, mai putin invazive – va inventa careva un magnet ce va atrage fiecare praf de aur de pe o raza de 1km :), fara sa faca praf clima/natura.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s