arakelian

lumea mea, si-a altora.

Felul de a fi la romani

6 Comments


(Poezioara primita pe meil, si des intalnita pe net)

Eşti român şi toţi te ştiu,
Că faci tot, dar…prea târziu,
Bei ceai numai când strănuţi,
Faci duş doar atunci când puţi.
Baţi femeia-n “stele verzi”
Şi-o iubesti doar când o pierzi.
Doar când o-nşeli îi aduci flori,
Mergi la doctor doar când mori…
Te rogi doar când dai de greu,
N-ai casă, da-ţi iei BeMWeu.
Juri că nu mai bei,… promiţi!
Însă doar când beat, vomiţi…
Uiţi de neamuri ani şi ani,
Le suni doar când nu ai bani.
Vii la bine, fugi la greu,
Eşti ROMÂN, ce Dumnezeu

Si sa o comentam.

Nu toti romanii sunt asa. Ce Dumnezeu. Dar cate unul din amanunte l-am intalnit aproape la toata lumea. Multa lume cunosc stand cu chirie dar cu masina scumpa ( aia cu BMW-ul e pt rima, hahaha ); multa lume se duce la medic in ultimul moment; dar din pct. de vedere al consumului  de alcool/tutun , Romania e fruntasa; iar din ce am vazut in ultimii ani in Bucuresti, si la droguri ( noroc ca nu face nimeni sondaje pe tema asta).

A trebuit sa ies din tara sa imi dau seama de societatea de consum, bine directionata pe asta.  In plus, in Buc., eu recunosteam poezia asta in cei din jur. Dupa ce am plecat din RO, o recunosc in oglinda. O recunosc la mine.

Sunt inca intre 2 lumi.

Advertisements

6 thoughts on “Felul de a fi la romani

 1. Cred insa ca prin acest post de distantezi de acea lume, doar de acele lucruri care de fapt nu ne caracterizeaza pe toti!

 2. :))) Si care parte din poezie o recunosti la tine?

 3. oo, cu multe.
  Deci cu mersul la medic cu cat mai tarziu, ca de, poate o trece. Deseori apelez la google ca diagnostic; a trebuit sa stau de vb intr-un grup romani + neromani, si cand un coleg s-a plans de nu stiu ce problema, romanii (si eu, evident :D) am dat diagnostice, strainii au explicat pasii pe care trebuie facut pt a ajunge la specialist si pasii de decontat factura la asigurari. NUMAI ROMANII au sarit cu tratamente, siropuri de tuse, leacuri etc. … strainii au recomandat un ceai, limonada, si sfatul ca daca continua inca 3 zile, go to doctor.

  Cu amanatul facutul lucrurilor pana in ultimul moment. OHO! as putea zice mii de exemple din viata mea, de la pregatit pt examene, teme, calcat, gatit, shopping etc. Un coleg, argentinian, cand ne-a vazut pe 2 romance vorbind de examenul final de curs de limba, ne-a zis o chestie “pai acu trebuie sa se vada ce ati invatat in tot timpul anului”. Mi-a inghetat inima. Pt ca…. are dreptate.

  Shopping-ul. Tot asa, in ultimul moment. Supriza a venit cand aici..duminica + dupa ora 20, totul e inchis. Panica. PANICA. Si apoi am inteles cum se descurca bastinasii: fac liste, organizat, cumpara periodic, nu se lasa pe ultimul moment, nu cumpara compulsiv – de foame. Si o fac si de zgarcenie, dar si din varii motive independente ( curentul ecolo, non consumerism, am mai scris despre asta pe blog, un subiect f. interesant).

  Ma rog doar cand mi-e greu. Da. Deseori uit seara sa multumesc lui Dumnezeu pt ce am. Cand dau de greu….

  Jur ca nu mai beau. Deci de beut, nu beau pana vomit, hahaha,la mine problema se pune cu mancatul. Si jur ca ma controlez..abia cand nu mai incap in haine, sau cand am terminat toata prajitura 😀

  BucegiNatura2000 – nu ma distantez. Deloc. Inca sunt romanca. Lupt sa ma schimb, si sa ma integrez.

 4. Si eu ma recunosc in poezie, doar merg la doctor cand sunt cu un picior in groapa.

  • multa lume face asa, nu numai noi. Atat ca unele probleme se trateaza usor incipient. In plus, spitalele romanesti ( si am o parere proasta si de multi specialisti) nu dau sanse mari in situatiile deja devenite grave, de aceea consider ca sansele romanilor la o viata maii buna ( ma gandesc in special la romani, pt ca speranta de viata in Ro e din cele mai mici din Europa), deci sansele ar creste si statisticile ar arata asta, cu un minim de atentie a vietii personale. Si aici am mai dezbatut: fumatul, alcoolul, mancatul dezordonat sunt factorii cei mai importanti.

 5. Si o sa mai fii intre 2 lumi o vreme, mai ales daca trebuie sa te intorci des in tara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s