arakelian

lumea mea, si-a altora.

Cities on Speed – Bogota Change

9 Comments


un documentar care nu reusesc sa il vad complet, emotionant pt mine pt ca imi regasesc viata de 10 ani din Bucuresti, si lipsa unui politician ca ei.

Pe tema asta, in 2009, a aparut un documentar:

 

E unul din putinele momente cand scriu despre politica. Dar, simt nevoia sa scriu asta. Daca se ridica acesti 2 oameni si in Bucuresti, si obtin 50% din reusitele celor 2 columbieni, eu ma intorc in Romania.

9 thoughts on “Cities on Speed – Bogota Change

 1. Nu am rabdare sa ma uit la toate filmuletele, dar inteleg din finalul scris de tine ca au realizat ceva uimitor. Sa ne rugam sa avem si noi parte de asemenea oameni.

 2. vienela, au realizat ( in cifre, ce imi aduc aminte, adica vag, ca neuronul meu de blonda,haha):
  -in cateva luni, rata accidentelor de circulatie s-a redus la un sfert
  -cu inchisul crashmelor la ora 1 noaptea, au scazut crimele si accidentele de weeekend/noapte la jumatate
  -cu inchisul unei benzi de circulatie si lasat numai pt bus-uri, salvari, utilitare – au dus la o crestere de abonamente vandute, plus cresterea economica pt oamenii puteau sa caute sa lucreze si in cealalta parte a orasului ( initial le lua 2-3 ore sa traverseze)
  Mai au multe cifre acolo. Am si uitat din ele….
  Erau si despre cresterea de zeci de ori de biciclete de pe strazi, dar si indici despre reducerea poluarii.

  A, au mai facut ceva. Au luat un cartier plin de prostituate, l-au ras, facut parc si o biblioteca.

  Totul ce au facut, a fost ieftin. Si de bun simt. Si pt ca romanul e la fel de latin si de macho ca si columbienii, simt ca asta ar functiona.

 3. Frumos, dar au alte belele unde nu prea se baga nimeni!

 4. Se pare ca nu mai exista rabdare, nici macar din partea celor care vor schimbare 🙂 O sa urmaresc si eu de acasa cele 60 de minute, chiar daca le-ai facut deja rezumatul.

  cat priveste Bucurestiul – wow, Cleo, dar tu chiar ai o parere foarte proasta despre acest oras – “oras in pragul colapsului, haos, dezbinare, deznadejde”. Desi nu-l vad ca un oras de vis, parca nici dracul nu e chiar asa de negru acolo. Daca Bucurestiul e in colaps si plin de deznadejde si multa lume trage sa ajunga acolo, atunci nu-mi ramane sa cred decat ca Romania e o ruina. Si totusi nu e. E pur si simplu un oras suprapopulat cu consecintele de rigoare.

  Dar eu sunt nascuta si crescuta acolo, asa ca parerea mea poate fi super, extra, mega subiectiva.

  • eu vin din provincie. Crescuta la tara. Impactul pe mine e altul, evident.
   cei 10 ani bucuresteni mi-au creat impresia ca nu e un oras sigur. Bine, eu am stat si in cartiere f. ieftine ( pantelimon, militari – in spate la Piata Veterani, fundul Giulestiului, Berceni) – experientele mele nu sunt la nivelul Bogotei din filme, dar se apropie. In ultimii ani, situatia s-a ameliorat in Bucuresti, aventurile cele mai marete le-am trecut in primii ani.
   Intr-o zi o sa scriu despre cele vazute/auzite :). Incep cu impuscaturile din Pantelimon, si termin cu televiziunile de la bloc din Giulesti, la 2 luni diferenta pt faptele inedite. Toate m-au amuzat la momentul lor. Vecinele erau speriate, eu eram aia distrata. Totul s-a schimbat cand a venit fiica mea – nu as vrea sa vada caz cu tipa de 16 ani sechestrata si pusa sa se prostitueze, si care a sarit pe geam de la etajul 5 de disperare.
   Pe de alta parte, in zone mai bune ale Bucurestiului nu stiu cum e, nu am incercat.

   • O sa fie interesant de citit 😀 Cred ca e suficienta chiar si o singura experienta negativa vazuta sau traita ca sa-ti faci o parere proasta despre un loc.

    De cum am auzit prima data de jefuirea unui apartament situat, intr-o zona buna de altfel, a capitalei Europei a incoltit in minte mea ideea ca orasul asta nu e sigur deloc. Asa ca acum in fiecare zi cand ajung in fata usii, in momentul in care intorc cheia in broasca, ma intreb ce o sa vad cand deschid usa: gol sau lucrurile mele inca in viata?

    Si apoi dupa ce am vazut o bataie violenta la metrou in plina zi, la 2 metri de zecile de oameni din tren, iar m-am gandit ca orasul asta e cam periculos.

 5. da, si aici am auzit multe cazuri de jafuri. Chiar mai multe decat la cunoscutii din Bucuresti ( am impresia ca urmaresc anumiti angajati). Jaf si bataie nu am vazut ( dar sunt de 1 an, am timp de recuperat, oho!! ), dar presa e plina. Vecina online http://mironamitache.net/ a avut aventuri chiar o talharie. Eu am mareele noroc ca locuiesc in cartier european ( select, de altfel) – dar aseara am asistat cu amuzament la un clasic conflict de cuplu unde ea a fost daja jos cu un urlet PUUUTE 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s