arakelian

lumea mea, si-a altora.

Cele zece operatii pe creier deschis…

3 Comments


Cele zece operatii pe creier deschis…

Un lingvist nord-american, Noam Chomsky, a concretizat, într-o formulare pe înţelesul tuturor, cele zece manipulări generale pe care se bazează democraţia occidentală şi pe care el le numeşte strategii ale diversiunii. Ele sunt concepute pentru a dezorienta şi a deturna atenţia mulţimilor americane de la manevrele claselor politice şi financiare dar sunt, de fapt, diversiuni cu aplicaţie mondială.
Procedura de bază este preluată de la prestidigitatori, care îşi pun în practică numerele de iluzionism canalizând atenţia publicului în direcţii false. Iată cele zece reţete:

1. Să distragi permanent aten­ţia de la problemele sociale reale, îndreptând-o către subiecte mi­no­re, dar cu mare impact emo­ţio­nal. Poporul trebuie să aibă mereu mintea ocupată cu altceva decât cu problemele lui adevărate.

2. Să creezi probleme grave, care angajează masiv opinia pu­blică şi tot tu să vii cu soluţii. Un exemplu: să favorizezi violenţa urbană şi apoi să vii tot tu cu gu­ver­narea providenţială care sal­vea­ză naţiunea în temeiul legilor re­presive cerute de popor, cu pre­ţul limitării libertăţilor democratice.

3. Să aplici toate mă­su­rile dure treptat. Ceea ce ar duce la miş­cări populare, dacă se aplică într-un singur pachet, devine dintr-odată suportabil dacă e livrat în porţii anuale, conform unui program anunţat.

4. Să obţii acordul de moment al poporului pentru măsuri economice dure din viitor. Omul se obişnuieşte cu ideea şi înghite tot, dacă e prevenit şi amânat.

5. Să te adresezi oamenilor ca şi cum ar avea cu toţii o gândire infantilă. În felul acesta, îndrepţi mulţimile spre un tip de gândire care nu face legătura dintre cauze şi efecte.

6. Să faci tot timpul apel la sentimente şi la reacţii glandulare, nu la raţiune. Să încurajezi reacţiile emoţionale, pentru că sunt cel mai uşor de manevrat.

7. Să ţii poporul în ignoranţă şi în satisfacţii ieftine, dar multe. Un sistem de învăţământ corupt şi nefuncţional este instrumentul ide­al de a tâmpi lumea şi a o controla.

8. Să încurajezi financiar acele mijloace de comunicare în masă care îndobitocesc pu­bli­­cul şi îl ţin legat de emisiuni şi se­ria­le vulgare, ce trag inteligenţa în jos.

9. Să stimulezi sentimentul individual de culpă, de fatalitate, de neputinţă. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin turmă şi sunt uşor de controlat.

10. Să apelezi la toate cuceri­rile ştiinţelor pentru a cunoaşte punctele slabe din psihologia individului şi a mulţimilor. În acelaşi timp, să discreditezi aceste cunoştinţe prin mass-media, astfel ca poporul să nu creadă în mijloacele şi strategiile statale de manipulare.

Bine, nenea asta vad ca e cam tzacanit, sufera de multe , si de teoria conspiratiei etc.

Advertisements

3 thoughts on “Cele zece operatii pe creier deschis…

 1. Indiferent de ce a mai spus sau facut, de aceasta data tind sa ii dau dreptate. Parca intr-adevar am fi toti retardati! Si (in mare parte) reusesc sa ne faca sa credem si noi acest lucru, din pacate. In ce directie se indreapta, totusi, lumea asta mare?

 2. nu e absolut nicio directie.
  Masele sunt manipulate f. usor: cu mass-media(inainte era Partidul comunist). Target-ul mass-mediei,marketing-ului,publicitatii (orice nume ar avea) sunt persoanele care…isi umplu viata uitandu-se la tv/presa/publicitate,/care pun botul la tele-shopping. Articolul tau se leaga f. mult de asta, al meu. Masele usor de manipulat sunt formate din oameni care nu au nicio directie, care sunt in deriva, care nu au hobby-uri,pasiuni, vise, nu au calea lor, si nici lupta lor.

  Directia nu e controlata de cineva. E controlata de setea pt bani. De industria de vanzari. A se vedea industria armamentului, farmaceutica etc. Atat timp cat noi, omul marunt, facem din bani un scop in sine, si nu suntem noi cheia si balanta propriei vieti, atunci…

  Exista multe teorii conspirationiste pe tema asta.

  Mie mi-a dat de gandit exemplul a unei familii germane, unde unul din membri spunea: “nu am tv, facem multe activitati outdoor, toata familia impreuna”. Ei,familia germana (si am inteles ca sunt mai multe familii asa), deja si-au invatzat lectia. Peste 30 ani, o sa invatam si noi.

 3. Pai si nu are dreptatea lui omul asta? Privind la politica din Ro, ai impresia ca respecta cu litera de lege toate retetele astea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s