arakelian

lumea mea, si-a altora.

drept de vot femeii din Arabia Saudita

6 Comments


Stirea e de aici http://edition.cnn.com/2011/09/25/world/meast/saudi-women-vote/index.html
in primul rand, sa zic ca sunt o feminista.

In al 2lea rand, ma bucur de acest pas minunat al femeii in lumea araba. Vine cam tarziu, parerea mea; tinand cont ca in Anglia primul drept de vot al fustelor a fost in 1918, in SUA in 1920, in Romania in 1938. Si sa nu uitam, ca in Romania actuala inca e de lupta cu drepturile femeii, desi avem protectia legislatiei, dar lupta e contra prejudecatii, misoginismului, educatiei proaste, a rautatii, invidiei. Da, au trecut 80 ani, dar inca mai e ceva de imbunatatit si coafat pe ici pe colo. Si dincolo de asta, Romania este un stat in care rolul femeii e dominant – in familie, dar si economie. Dreptul de vot in Romania anilor 1938 a fost destul de greu de aplicat: legea limita la vot femeile care stiau sa citeasca; iar procentul de analfabetizare era mult mai mare la femei decat la barbati. Dar ne-a avantajat enorm venirea celui de-al 2lea razboi mondial, si de ce nu, si comunismul, care a promovat egalitatea intre oameni si intre sexe.
Ei, pe suratele noaste cu val le astepta o lupta lunga. Legea e data, si asta va fi un trigger, largind accesul la educatie, la politica, la fonduri alocate scolarizarii fetelor, vor avea posibilitatea sa creeze organizatii si de ce nu, sa schimbe lumea. Dar libertatea asta conteaza mult – si ma gandesc ca asta va creea o femeie mai educata, o mama mai educata, deci generatiile urmatoare vor avea un salt, o evolutie fulminanta.

Advertisements

6 thoughts on “drept de vot femeii din Arabia Saudita

 1. Stirea e interesanta si e uimitoare… ramane de vazut cum anume isi vor exercita acest drept suratele noastre cu val.

 2. gluma,gluma, dar…cum or sa voteze? Cum vor fi recunoscute ? ca sub valurile alea, pun si pe nepotul lui Bin Laden dat din belsug cu dermatograf negru la ochi si… seamana toti la fel.
  Va deveni si la ele o distractie de zile mari, votarea? Motiv de defilat cu tot aurul din familie si cu cele mai noi valuri?

 3. Se intelege de la sine ca vor fi infintate ghiseuri de votare separate, numai pentru femei, unde vor lucra numai femei, asa ca odata intrate acolo isi pot da valurile jos ca sa se legitimeze si sa se treaca in condica.

  • in presa romaneasca, circula bancuri si poze cu buletine de femei acoperite cu val. Sunt reale?

   • Nu stiu. Nu locuiesc in Romania deci n-am avut ocazia sa vad ce circula prin presa romaneasca. Pe de alta parte habar nu am daca sauditele au macar acte de identitate. Dar faptul ca se face bascalie de musulmani sau arabi, asta nu e ceva nou sau surprinzator pentru mine. In Romania e popular “sportul” asta laolalta cu cel de a huidui pe oamenii din acele comunitati. Resentimentul pentru arabi si musulmani are radacini adanci acolo si iese la suprafata ori de cate ori se iveste ocazia.

 4. romanii sunt rasisti, si cred ca din cei mai rasisti din toata Europa.
  Bascalia insa e specifica romanilor, haz de necaz, de propriile defecte, de ale altora, etc. – asta nu stiu daca e defect sau calitate.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s