arakelian

lumea mea, si-a altora.

Gent

1 Comment


Gent
Anul asta nu am dreptul la concediu ne odihna. Nu e bai, gluma este ca petrecem restul anului in Belgia. Si avem ce vedea in tara asta mica.
Ghidurile prezinta succint Belgia ca pe o tara de 10 mil locuitori la o supr. echivalenta a 5-6 judete romanesti. Asa ca, o vom parcurge in lung si lat, in weekenduri.
Parerea noastra este ca cel mai frumos oras belgian vizitat, este Gent. L-am descoperit intr-o sambata, zi ploiasa, si minunata. Trenul Bruxelles- Gent este de 11 euro de persoana, dus intors in weekend; si sunt destul de dese, uneori si la 30min. Marele avantaj al biletelor de week-end este ca poti calatori oricand vrei pe ruta Gent – Bruxelles de vineri seara pana duminica seara.
Asa ca am plecat in Gent. La 40min de mers cu trenul, (se coboara in statia: Gent Sint-Pieters ), Gent este un alt oras universitar belgian, nu mare, de aproximativ 250 mii locuitori. De la gara in centru este si tranvai, dar am preferat sa ne deplasam pe jos, distanta fiind de aprox. 2-3km. Drumul este drept, pe stradute cu case vechi, unele datand si de mai mult ca 100 ani. Indicatoarele la colt de strada directioneaza catre centru. Frumoasa plimbarea, am zis. Un pod mic, cateva barci pe el, vreo 2 restaurante simple cu mici terase afara. Dar centrul izbeste prin forfota. Gent este renumit pt unul din cele mai mari pasaje pietonale (ei spun ca e cel mai mare din Europa): stradute multe, bifurcate, pietruite cele mai multe, pe care nu circula masini, ci numai oameni veseli. Perfect pentru terasele si de pe stanga, si de pe dreapta, pt magazinele adunate toate aici. Noi am prins si perioada de reduceri (iulie si ianuarie). Am prins si festivalul local, care tine in iulie, 10 zile:o parada minunata de care alegorice organizate de comunitatile locale, oameni si tineri, si varstnici, muzica, dansuri pe strada, reprezentatii etc .
Cladirile sunt impunatoare. F. multe cladiri vechi, medievale: Catedrala Saint Bravo, care a fost inceputa prin in anii 900, apoi ‘completata’ de stilul gotic. O parte din picturile sale sunt realizate de fratii Eyck. De vizitat si biserica Saint Nicholas – mai ‘tinerica’ – datand de prin secolul 14-15. Si toate mari! foarte mari! Pentru amatorii de muzee: este de unde alege: muzeul lui Peter Paul Rubens, sau Design Museum, iar pentru plimbareti: si aici sunt canale cu trotuare de o parte si de alta.
De mentionat, este un oras gri. Majoritatea cladirilor din centru, cele din perioada medievala, sunt din piatra gri. Unora li se poate parea prea sobru , dar atmosfera de petrecere si tinerii studenti anima atmosfera facandu-l unul din cele mai frumoase vizitate de mine. Vom reveni 😉

Advertisements

One thought on “Gent

  1. Fain articolul! Chiar cautam niste informatii despre Gent. Multumesc!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s