arakelian

lumea mea, si-a altora.

rasism?

1 Comment


Un cuvant dur. Romanilor nu le place. Concertul Madonei a aratat asta.
Privind pur definitia lui, de diferente si inegalitati intre oameni de rase diferite… da, romanii sunt rasisti. Desi Madonna nu a trimis inca copii la scoala ca sa fie batuti de vreun tiganash care i-a furat banii de buzunar copilului … sau care dau taxe de protectie sa nu mai ia alta bataie.

DIn pacate, 1% din tiganii nostri sunt cu probleme. DIn 2 milioane cati avem, 1% inseamna 20 mii – suficient de multi. Ceilalti 99% sufera enorm din cauza lor. Multi nu recunosc ca sunt tigani, altii raman in comunitati exclusiv rrome, refuzand impactul& contactul cu noi, albii, rasa ‘superioara’, refuzand spitalizare, scoala, fugind de oficialitati.
Cati romani sunt condamnati/cu cazier? Citisem un articol – circa 200-300 mii au cazier. Un calcul sumar, arata ca sunt cam 2% din romani. 2% romani infractori > 1 % din tigani infractori. De romanii astia cine ma fereshte? Restul tiganilor ce vina au?

Azi am fost la joaca in Mall. La bile. Parintii stiu cum e: o gramada de bile de plastic, o gramada de copii. Mara – cea mai mica…. am avut mult curaj sa o las acolo. Ce m-a impresionat: o fetita de 3-4 ani, asiatica (ochi oblici 😉 ) ii vorbea, o ocrotea de copii ce sareau de sus- avea grija de ea. Mara mai are o fetita mulatra, Yvonne (o cheama,daca nu ma inshel ) cu 2 luni mai mare, cu care se joaca la nisip. E minunat sa vezi umarul alb, a Marei, lipit de cel ciocolatiu al fetitzei. In acelasi nisip, cu acelasi jucarii, cu acelasi zambet nevinovat. Si vreo 2 copii de tigani cu care s-a intersectat la locul de joaca. Plus o fetita de tigan pe scara cu noi, luata in plasament de o familie… Sper sa nu uite toata viata: si copiii acestia sunt tot copii. Frumosi, zambitori, nemaipomeniti.
Copii.

Advertisements

One thought on “rasism?

  1. Ce frumos si pertinent ai scris! Romanilor nu le place sa se vada in oglinda: stiu in sinea lor ca sunt rasisti, gandesc ca e normal sa fie rasisti, dar sa nu le vina cineva cu definitia in fata ochilor!
    Copiii sunt si vor fi intotdeauna copii… Daca si noi adultii, cu prejudecatile noastre ingrozitoare, am putea pricepe asta cu inima, ce frumoasa ar fi lumea!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s