arakelian

lumea mea, si-a altora.

cand parintii se cearta

Leave a comment


un articol frumos scris: http://www.topsanatate.ro/articol/cand-parintii-se-cearta-25109.html
Intotdeauna cand parintii se cearta, copilul se autoinvinovateste. Cand mama e suparata, cand tatal e nervos, copilul o percepe ca fiind din vina lui.
Stiti ce e mai grav? ca si la 30 ani e acelasi sentiment. Cand auzi parintii tipand… te darama, iti darama increderea in viata, oameni, in tine, si mai ales in parinti.

Cu siguranta ca certurile apar in familiile unde lispeste comunicarea. Nu ca ash fi eu maestra la din astea, din contra, inca lupt sa spun tot ce gandesc si simt si ce ma deranjeaza. Dar consider ca relatia cu cel de alaturi tre sa fie una in primul rand deschisa, fara minciuni, retineri. Chiar daca ii spun o prostie, e bine sa i-o spun. Nu avem sub pat un glob de cristal as ghicim gandurile celuilalt…

edit: in ultimile luni, 2 amice mi-au povestit cat de afectate sunt de certurile parintilor. Amandoua >25 de ani. Impactul asupra sufletului copiilor este ENORM, devastatoar. Intodeauna. La orice cearta – copilul se autoinvinovateste, si incearca sa faca ceva, chiar daca nu depinde de el. In toate indoielile, temerile unui om mare, se vor gasi cel putin o experienta marcanta de genul acesta. Multi parinti spun: “lasa sa stie”, sau “e in camera lui, nu aude”, sau “ce stie el ce e aia greutate” etc. Copiii, la orice varsta, inteleg mai multe decat credem noi.

Alysh, nu stiu daca asta te poate consola. Dar, apreciez enorm ca ne-ai povestit experienta ta. Pt ca si noi vom ajunge in situatii critice (oo, sper ca nu..), si o sa invatam din asta. Nu spun ca nu o sa ma cert cu tati, asta e inerent in orice relatie interumana, dar macar sa explic copilului ca nu e vina lui, ca m-am suparat ca tati a intrat incaltat, de ex. sau ca nu a mancat tot etc. Copilul, si de 2 ani, merita o explicatie, o argumentare logica. Replica “fa asha ca am zis eu” nu functioneaza la un copil deshtept. La fel si in cupluri. De aceea mi se pare nemaipomenit cum in scoala americana sunt cursuri unde copiii tin discursuri, de comunicare, de argumentare, si contraargumentare. Noua, romanilor ne lipseste asta, inca multi oameni vin si ne baga pumnul un gura cu replici “de ce nu faci asha ??”. Si daca stau sa o gandeasca logic- nu pot sa iti dea nicio explicatie dincolo de “am auzit/asha fac io”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s