arakelian

lumea mea, si-a altora.

de ce e are nevoie o copilarie

2 Comments


Am cetit un articol superb despre copilarie pe net. E lung, va fac io un copy-paste la cateva mesaje superbe:

Jung spunea ca jucariile copiilor trebuie sa aiba o latura deschisa imaginatiei

Daca daruiti o casuta a papusii, aveti grija sa nu fie complet mobilata, mai lasati loc si pentru o cutie de chibrituri goala care ar putea fi o masuta; de asemeni, o masinuta e mai bine sa nu fie foarte dotata, o roata lipsa il va “invita “ pe copil sa puna in loc un dop de pluta, sa reinventeze jucaria.

Lasati copiii mai mult in parc si mai putin la aparatura complicata si nichelata din living, mai lasati-i sa-si mai juleasca genunchii, sa-si imagineze balene din norii de pe cer, sa deseneze cu un bat in nisip, sa faca castele, sa se bucure de vantul ce suiera printre ramurile copacilor si de cercurile desenate in apa de o pietricica.

Nu spune nimeni sa ne intoarcem la papusile din carpa si la mingile textile, dar sa lasam frau liber imaginatiei celor mici – e foarte la indemana,e relaxant si sanatos chiar si pentru adulti. Hai, incercati!

f. frumos zis. Puterea dezvoltarii tarilor – in curs de dezvoltare sta tocmai in puterea de visare a copiilor. In faptul ca si-au dorit aia, si-au imaginat ailalta, si apoi, copilul mare chiar va reusi sa o inventeze. Reusita unui om sta in dorinta de a avea, visul care si l-a propus. Faptul ca viseaza si invatsa de mic ca visele lui pot deveni realitate (papusha de carpa creata de cupil, sau rotile improvizate pt o mashinutsa) ii da increderea in reusita. Puterea de a lupta pt un vis incepe din copilarie. Realizez, ca un parinte bun nu este cel care ii da pe tava tot ce isi doreste copilul. Ci il ajuta usor sa obtina singur (sau aparent singur) tot ce isi doreste. Sa cashtige. Sa il motiveze si ghideze.

Poate de aceea unii copii au primit de toate, dar nu au primit incredere. SUnt cei care nu stiu ca daca ai un vis trebuie sa lupti , pt ca VEI REUSI.

Imi aduc aminte de un fragment. In caut io pe net…. mesajul era ceva de genul: nu conteaza ce ai in viatsa, ce ai reusit sa faci. Spune-mi ce poti fi in stare sa sacrifici pt un vis, cat poti lupta pt un om, pt un ideal, pt o dragoste. Asta ma impresioneaza la oameni, la copii : ce reusesc sa faca pt un vis.
Si aici ash adauga io ceva: cartile te lasa f. mult sa visezi. te invatsa sa visezi, la alte timpuri, la o alta lume. Si decat sa il lasi pe copil sa citeasca si sa vada de la televizor un pinguin, nu mai bine ii duci tu sa ii vada?

Advertisements

2 thoughts on “de ce e are nevoie o copilarie

  1. sunt intr-u totul de acord cu ideea de a nu-i oferi ca pe tava tot ce-si doreste..consider ca il invat un alintat si iluzia pe care i-o construiesc in copilarie se va narui traumatizant in viata de adult..eu una nu-i cumpar piticului meu un garaj de jucarii sau din cele mai scumpe ci din contra: ii ascund o parte din ele pentru o saptamana ca mai apoi sa le scot..faceti asa si o sa aveti surpriza ca se joaca cu ele desi acum o saptamana le arunca..;)

  2. super idee! da, cred ca deja avem prea multe jucarii, si nici nu le mai apreciaza.
    F. interesant a fo cand -intr-o seara, s-a bagat intre picioarele mele prin oale si capace. O adevarata comoara acolo! pana la urma, nu o jucarie in plus face pe copil la fericit. Ci accesul, curiozitatea, imaginatia, ceilalti copii.

    da..ai zis f. bine: primind prea multe in copilarie, “iluzia pe care i-o construiesc se va narui traumatizant”. Mai, ce m-ai pus pe ganduri cu fraza asta……
    Si io sunt unu din copiii anilor ’80, cand nu aveam mancare, jucarii, haine, tv, nimic. Dar aveam incredere, libertate, tataia ne facea zmeie, mamaia papuci de lana, din bete inventam un joc, o punere in scena a caprei cu 3 iezi etc. O lume frumoasa in felul ei. Am realizat ca acum cumpar jucarii& haine mai mult pt cupilul din mine ,care nu le-a avut. Si de fapt…nu fac prin asta mai nimik pt cupil. Mult mai mult e incantat de iesirile afara cu vecinele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s