arakelian

lumea mea, si-a altora.

Roma de weekend

2 Comments


recomand Roma de vizitat in afara sezonului turistic. Oricum e plina de turisti, dar banui ca vara e suprasaturata, nu gasesti hotel/avion in scurt timp, si cozile la muzee sunt mult mai lungi.
Impresionanta – plina de vestigii, fiecare casa in centrul istoric este f.bine intretinuta, curata, aranjata si dichisita, italienii din centru, turisti sau neaosi, sunt simpli dar curati, usor eleganti. Mai ales barbatii. Mai mult decat toti barbatii vazut de mine. Poate un pic prea mult aranjati barbatii. Iar femeile…slabe, inalte, cu parul lung, prin in coada, in general, dau acea impresie de femeie eleganta. Cu cupii de 2-6 luni, 2 ani in brate, ma uitam la ele – nici nu pareau ca au nascut! Numai la noi le vezi mari cat usha, scuza fiind: pai sarcina etc. Am vazut pana la urma o tanti mai in varsta cu fundul mai mare. Vorbea insa…. romana. Ca…e plin de romani. 20% cel putin erau romani, in metrou – ii auzeam vorbind, sau dupa reactia la momentul cand ne auzeau pe noi vorbind, la muzee, la restaurante, angajati la hotel, peste tot. Inclusiv la cersit…Mai ales la cershit.

tips& tricks pt o excursie low -cost:
-luati hotel in centrul istoric. La o gura de metrou pe artera importanta – cea care trece prin marile puncte de atractie – metroul nu e f. bine organizat, mai slab decat in Buc. si mult inferior celui din Barcelona, mai murdar….
-luati-va adidasi. Se merge cat de mult se poate…..mai bine pe la supr decat prin subteran
-la fiecare hotel/aeroport se dau harti. gratis. Strazile sunt bine marcate…
-de la aeroportul Campino, nu luati cea mai scumpa cursa, de 8 euro. Cu 1.20 euro este bus la fiecare 30min care te lasa la capatul metroului. Asta am aflat la intoarcere
-exista un Roma card. Nu mai tin minte cat costa, parca 10 euro, si cuprinde: metrou gratuit, intrare la 2 muzee gratuit.
-lasat ultima zi de vizita la Vatican. Sa fie punctul culminant, muzeul e plin de vestigii, suprasaturat de colectiile din toate timpurile, bine pastrate, o supradensitate de valori istorice, culturale si religioase. De preferinta, la prima ora, chiar un pic inainte de deschidere, ca dupa 3 ore inauntru, coada era de…1km. La urcat pe Cupola la Basilica Sf. Petru, iar coada. Era mai bine daca nu luam liftul, biletul e cu 2 euro mai eftin, 7euro-> 5 euro, scapam de stat inca 20min la coada la lift, iar liftul te scuteshte de urcat 3etaje, dupa care…oricum toti urca pe jos inca 6-7etaje.
-pt vila Burgheze, de facut rezervare cu 1-2 sapt inainte. Cel putin. Am avut mare noroc, ca am prins chiar in momentul ala 4 bilete si am intrat. E una din cele mai frumoase, echilibrate, bine mentinute, si puse in valoare colectie de statui+ picturi pe care le-am vazut. SI parcul e deosebit… data viitoare intram si la gradina zoologica
-de intrat la Capitoliu e gratis
-palatul de marmura din piatza venetia e urat de italieni. Romanilor le place…
-la Colosseum, recomand neaparat intratul. E impozant, si fantastic, e alta impresie… si de ce nu, pt 4 euro in plus, prinde f. bine un ghid. Ne-a spus multe lucruri care nu le cetesti, ne-a aratat tipul de roci, tipul de constructie, cum arata, cum se intra, pe unde intrau animalele, unde erau tinute, etc.
-lupoaica si columna lui Traian sunt infime. Poate pt romani au o importanta deosebita….
-de mancat, nu recomand restaurantele/terasele de langa obiective. Inca 10 min si de cautat printre stratute ceva mai neaos, mai rustic, populat de localnici, de ce nu – cu impresia aia de afacere de familie, cu 5-6 masute in interior, cateva si in fatsa. Va veni bucatarul sa vada daca va place, la masa vecina gasesti cupiii patronilor, toti implicati in mica afacere de familie. Mancarea e usoara, nu f. incarcata de sosuri cu faina, ulei, prajeli ca la noi. Poa de aia is mai slabi si mai veseli?
-nu mancati acelasi fel de mancare. Doar tiramisu merita repetat – de fiecare data e altfel. Nu merita pizza, sunt atatea mancaruri fantastice la ei…..
-atentie la vanzatorii ambulanti. Prea gresivi pt gustul meu. Nu, nu romani. Pakistanezi….
-la Pieta, bagati o fisa de 50 centi sa o luminati. Merita!!

Singurul lucru dezagreabil: wc-urile publice. Coada, murdare… preferam sa fac la restaurante/hotel.

Advertisements

2 thoughts on “Roma de weekend

  1. Superb oras. Pina in vara era nr 1 in preferintele mele. Insa in vara am fost la Barcelona… 🙂

  2. noi am fo la Barcalona acu 1,5 ani. Mult visata Barcelona… care va ramane nr1. Mancarea e mai de calitate la Roma, dar nici la Barcelona nu mori de foame, dar Barcalona e mai curata, si mai diversa. E pe toate gusturile, si pt culturisti, si pt petrecareti, si pt relaxati.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s