arakelian

lumea mea, si-a altora.

drepturile angajatului

11 Comments


http://www.codulmuncii.ro/titlul_11/capitolul_3/art_269_1.html

Advertisements

11 thoughts on “drepturile angajatului

 1. Daca am plecat de la servici pentru ca sefa mea nu mai avea bani sa ma plateasca,am plecat de la 1.o1.2008,su nu mi-a dat nici sal.pe ultimele 2 luni si nici cartea de munca ce pot sa fac?
  Nu imi mai raspunde nici la tel,nu a vrut sa ma bage in somaj.
  Va rog mult spuneti-mi unde trebuie sa ma adresez am neaparata nevoie de cartea de munca.

 2. pai in primul rand.. ITM-ului,de obicei acolo sunt pastrate cartile de munca. Dar sunt nishte pashi legali care dintre tine si firma, pe baza nerespactarii carora poti face plangere la protectia muncii.
  La un simplu google, am gasit:
  http://www.itmbucuresti.ro/ – cu adrese, legi, etc. Incearca la ei.

 3. toata chestia asta cu drepturile angajatului mi se pare o aberatie atunci cand vine vorba despre patroni care interpreteaza legea asa cum vor ei.desi sunt operator calculator si pe contract sunt incadrata la 8 ore de lucru pe zi acest lucru nu a fost respectat,prestez servicii care nu intra in atributiilr mele,ore suplimentare care nu sunt platite si sunt(impreuna cu colegii mei)expusa la injuriile verbale ale sefei,care crede ca daca suntem pe statul ei de plata are dreptul sa ne exploateze.deci daca asta nu e tara tuturor posibilitatilor atunci…
  mentionez ca orice discutie pe care am purtat-o cu doamna in cauza n-a avut nici un rezultat concret asa ca sunt deschisa la orice sugestie.

 4. In anul 2004, m-am angajat…Patronul, cumnatul unei foste prietene, mi-a spus ca nu imi poate oferi decat 120 euro…adica vreo 4 milioane.Firma avea vreo 2 agenti de vanzari, un directoras de 26 de ani-nepotului patronilor, si cativa tehnici…care instalau retele de calculator.Eram contabil cu 10 vechime, iar ca nivel profesional intocmeam toate actele…inclusiv bilantul…Aici nu trebuia sa fac asta, aveau un contabil in varsta care lua actele acasa si le lucra…Am incercat sa ma fac utila incepand prin a intocmi registrul de casa, a indosaria actele, facturare, listarea jurnalelor intocmite de contabil…numai ca faceam asta pentru trei firme…eram angajata pe o firma si lucram pentru trei…La un moment dat pentru ca aveau o descarcare de gestiune corecta, am implementat un program de gestiune-Eurogenius-pentru toate firmele…Acolo faceam intrarile de marfuri de la intern, importuri, vanzari…Lucram pana la 21.30 in fiecare zi…imi vedeam copilasul 2 ore pe zi, de multe ori il gaseam adormit.In 1995 am implementat Ciel-ul…gestiunea si registrul de casa…Baza de date creata in Eurogenius a fost inca o data lucrata, pentru 3 firme…Era o chestie monotona, lucram pana la 21-21.30, mi se marea salariul cu 8-10 euro lunar…trei firme si la un moment dat dupa un an si jumatate cand ajunsesem si eu cu salariul la 6-7 milioane…soc!!!!Scade cursul euro…si mi se micsoreaza salariul cu 1.200.000…Intre timp firma s-a marit, au inceput sa se angajajeze oameni care isi cunosteau drepturile…cu salarii mari…iar noi cei vechi…pentru ca acceptasem de la inceput situatia asta …eram la fel…fara ore suplimentare platite, fara mariri…fara nimic…In noiembrie 2006, am preluat toate firmele cu contabilitatea…A fost o munca infernala…Pana la ora 18.00 facturam, si pana la 22.00 lucram actele contabile…Plecam pe jos acasa…si ma intorceam iar la ora 9.00La un moment dat am cerut un om la facturare…Mi s-a oferit privilegiul de a imi alege un om pentru facturare (pe 2 firme-intre timp una nu mai avea activitate)si cadou a primit un contabil pe cealalta firma…ca eu sa raman numai cu firma mama, cea mare si stufoasa, si cu cea fara activitate) Azi…situatia e urmatoarea
  1. Directorul economic din firma are 12 clase
  2. Fata de la facturare este functionar economic desi are tot liceul (mentionez ca functionarul economic este acea persoana care are studii economice fara licenta de economist)
  3. Eu sunt contabil desi am intrerupt facultatea in an terminal, si am adus o adeverinta de la facultate…
  4. Lucrez in fiecare zi 8 ore – de la 9.00 la 18.30- paradox , nu?
  5. Iar colega mea de la cealalta firma, care are activitatea pe jumatate a celei pe care o tin eu are salariul cu 5 mil mai mare ca al meu, masina de serviciu, motorine decontata…
  Drepturi? Despre ce drepturi sa vorbim?
  Despre dreturile prostilor din romania condusi de rudele si prietenii patronilor?
  SA FIM SERIOSI…

 5. lucrez intr-o firma cu grad mare de toxicitate. este normal ca seful sa ma oblige sa muncesc si sambata,sau daca nu 10 ore pe zi?

 6. nu primim spor de toxicitate,,,conditiile de munca sunt foarte grele si un salariu minim pe economie.

 7. nici sotul / parintii nu au voie sa te oblige.
  De aceea exista legi, protectia muncii unde poti face reclamatie.

  Dar copilul care nu cere, nu primeste de mancare. E mai usor sa vii aici sa bombani, decat sa faci ceva.

  Stiu ca e greu in provincie, dar in Bucuresti sunt joburi f. multe; iti cauti altceva, si iti dai demisia. Avem libertatea de a alege!

 8. offf, tot romani suntem. Preferam sa ne plangem la ceilalti, sa ne lamentam, dar cand e vb sa citim legile si sa le aplicam, nu avem curaj.
  Acum cateva zile, imi pove un prieten din provincie: La RCS in Iasi a venit ITM-ul in inspectie. S-a lasat cu amenzi, verificari, etc. Pt ca erau oameni care lucrau > 8 ore pe zi, ca aveau nu stiu cate plangeri etc. Shefii, disperati, sunau angajatii sa minta, sa nu zica de cat exploatati sunt etc. Nu le-a mers.
  Deci…se poate. Fa o reclamatie, si ai curaj, semneaz-o anonima.

 9. In incercarea de a-mi gasii un loc de munca, lucrez 3 zile si mi se da de inteles ca mai bine renunt. Am dreptul sa fiu platita, mai ales ca am muncit, ei se folosesc de noi,si scapa usor.Vreau ca macar sa fiu platita.Am dreptul acesta? Va multumesc.

 10. nu stiu cum se poate asa ceva.eu am lucrat din luna noiembrie 2008 ca si secretara la o firma din zalau desi am terminat ise-ul si desi tineam si contabilitatea primara iar patronii mi-au spus cami dau in prima luna 5 mil apoi 7 mil.in decembrie miam facut dosar ca sa primesc de la stat salarul(minim)dat fiind ca eram angajata ca si absolventa.dar din luna decembrie sefii sau facut ca nu mai este de lucru ei ramanand sa incaseze banii de la stat dar eu sa nu beneficiez de nimic.sar putea sa fac o plangere ca se joaca cu banii statului?si daca fac rezolv ceva?

 11. BUNA ZIUA! LUCREZ LA UN MAGAZIN CU HAINE SI LA INVENTAR PENTRU CA AM IESIT LIPSA NE-AU SANCTIONAT OPRINDU-NE 10% DIN SALARIU. ACUM, PENTRU CA A VENIT OPC-UL SI NE-AM LUAT AMENDA PENTRU CA NU AVEAM PRET PE 2 PRODUSE, NE OBLIGA SA O PLATIM NOI, ANGAJATII , IMPARTIND AMENDA IN MOD EGAL PE ANGAJAT! ESTE CORECT? AU VOIE SA NE TAIE DIN SALARIU SI BONURILE DE MASA ORI DE CATE ORI SE IVESTE CEVA?
  ASTEPT CAT MAI URGENT UN RASPUNS!
  VA MULTUMESC!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s