arakelian

lumea mea, si-a altora.

Pamantul de sub talpile ei

Leave a comment


de 2 sapt citesc la cartea lui Rushdie: Pamantul de sub talpile ei.
Sunt 2 lucruri care m-au impresionat: valorea scriitorului(prin esenta celor transmise) si lumea lui.
Salman Rushdie a atras atentia lumii (implicit si a mea) printr-un act distrugator: ayotolahul Khomeini, in 1989, protesteaza la adresa uneia din cartsile lui: Versetele satanice, carte ‘anti-religioasa’- musulmanismul fiind cel atacat. De la acea carte, incoace, Rushdie a evoluat. In continuare, el strecoara shuturi in fund religiei,critind falsii credinciosi, superficialitatea oamenilor, dar nu numai cei musulman, ci si la alte religii: crestini, hindusi, protestanti, a-religiosii. Mare greseala din partea iranianului- tocmai asta a atras atentsia asupra lui Rushdie! Ar trebui sa ii multumesc?
Pentru ca, in spatele vietsii obisnuite, a oamenilor din Bombay/Pakistan/Anglia- oameni comuni, ca toti ceilalti, cu minim de educatie sau cu facultate, oameni pe care i-ash recunoashte si in jurul meu, cu vieti ca a mea, cu aceleasi probleme telenoveliste, dar la care Rushdie da un farmec aparte, introducand magia, ajungand pe alocuri in domeniul fantasticului, schimband cursul real evenimentelor, introducand altele noi. De, arunca sparle, si la unele am mushcat 🙂
De ce zic ca e un scriitor deosebit? pentru cultura lui. Si modul prin care ne-o impartasheshte! In cartile lui, sunt fraze pline de informatie, detaliile abunda, si mai ales se amesteca: lumea eroilor e sincrona(sau asincrona…) cu evenimente istorice sau mondene, toate se fac plauzibile mai mult sau mai putin. Gasesc trimiteri la evenimente mai mult sau mai putin cunoscute,gasesc concluzii obiective, care denota o minte rationala si concisa.
Al doilea lucru care mi-a atras atentia este o anume caracteristica a lumii cartilor sale:sunt ca o poveste. Povesti cu eroi pozitivi si negativi, cu final optimist, chiar daca nu e fericit pt toti eroii. Povesti, din care am invatzat un cuvant, si nu numai un cuvant, un sentiment necesar: TOLERANTA.
Aceste 2 trasaturi sunt din ce in ce mai evidente, in Pamantul de sub talpile ei… poate ca eroii traverseaza mai multe tsari/culturi.

Fiecare scriitor are un scop cand se apuca de scris. Multi scriitori, dincolo de partea materiala/orgolii/motive personale, vor sa lase, cititorilor, celor mici si nestiutori, un mesaj.
Nu stiu care e acest SCOP al lui Rushdie. Eu ii apreciez mesajul si lectia de toleranta.

P.S.
Am cetit, cam in ordinea asta:
Rusinea
Harum si marea cu poveshti
Copii din miezul de noapte
Furia
Pamantul de sub talpile ei (..prezent)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s