arakelian

lumea mea, si-a altora.

de ce citesc

1 Comment


Acum jumatate de an, chiar mai bine, pe cand era o vara calduroasa si insorita…..(o,da, ce vremuri! ), luam o carte sub brats si plecam in parc sa cetesc pe banca! Nu faceam pe intelectuala! pur si simplu e mai fain in parc decat in casa.

Gluma, gluma, dar revenind la preocuparea mea  de a ceti. Si ce e mai fain decat sa citesc in natura…

Intr-o discutie cu un amic, acesta a aruncat o replica “de ce pierd timpul citind?”. Pe moment m-a indignat. Acum o rumeg. Oare pierd timpul? Nu stiu. Cartile sunt o investitie. Sunt multe lucruri pe care eu nu le pot judeca, la nivelul antecesorilor mult mai destepti!
Omenirea a evoluat datorita comunicarii intre indivizii grupatsi intr-o entitate numita ‘societate’ .Uneori nu reusesc sa comunic suficient de bine cu cei de langa mine. Cu cartile se schimba treaba. Ideile din carti sunt suma a mii de minti deja apuse. Astfel ajungi sa comunic cu zeci de generatsii duse! Si scriitorii la randul lor au venit in contact cu alti oameni, si mai ales cu alte scrieri.
Fiecare individ este suma investitiei celor dinaintea noastra. A educatiei primita de la parinti, bunici, profesori (cei care “au incercat sa ne invete ceva” – cum mai auzeam pe la scoala),de la prieteni, cercurile in care ne invartim. Si de la carti. Si scriitorii ne modeleaza. Asha au vrut ei, prin ceea ce au scris. Sa ajute sa devenim mai buni.

Acum mult timp, am discutat cu un preot, care citea zilnic. Avea o cultura impresionanta si o atitudine fantastica. Nu cred ca pierdea timpul citind… (desi cred ca avea mai mult timp decat mine 😉 ). Cred ca s-ar bucura daca ar sti ca micile discutii m-au influentat in bine. (salutari, tie, Tica, din Vama….). Salutari si lui Ionut Chitic, din Piatra … cu care am pierdut ceva nopti povestind pana la rasarit de nu stiu ce carte si abordare. Si serilor cu Mimi pe marginea caietelor de mate, dar discutand despre… orice altceva 🙂
Da, cu siguranta nu am pierdut timpul. Sunt suma a ceea ce am cetit.

“Cartea e prietenul care nu m-a dezamagit niciodata”

Pentru mine -cateva carti sunt foarte importante. La fel de importante ca si muntele, si parcurile, si prietenii si florile.
Doar prioritatile le schimb eu din cand in cand.

Advertisements

One thought on “de ce citesc

  1. My opinion is reading means investing yourself.

    About loosing time while reading;

    After you finished a book if you do not learn anything about life people behaviour or world then you lost your time exactly. But if you didnt read and you missed the opportunity. It means you lost the easist way to learn and life could teach you same thing with a harder way 🙂

    so keep reading!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s