arakelian

lumea mea, si-a altora.

Domnii profesori de la master (runda II)

Leave a comment


Pentru ca au fo multe discutii pe tema SCOALA IN ZIUA DE AZI…la cursuri, inaintea cursurilor, dupa cursuri, la prajitura, la o bere , etc, voi continua dezbaterea temei.
De ce scoala e desconsiderata azi? Pe vremea mea…

-90% din studenti merg la scoala pentru o diploma. Ar fi frumos sa egziste sectiune la secretariat: “Cei ce vor sa termine fara sa vina des la scoala – vor plati suma de…. Diploma se ridica pe data de…”
-peste 50% din studenti reusesc sa invete singuri ce au nevoie
-multi (la 18 ani si io eram asha ) nu sunt siguri de ce vor face mai departe. Nici nu se simt f. motivati sa invete tot ce e acolo…nici macar de parintsii care au asteptari mari. De aici poate si abandonul scolar.

Problema materiilor aparent inutile. O dezbatem pe larg!

-sunt obiecte de umplutura. Profesori vechi, programa veche….Sistem vechi.
-aici o sa dau un exemplu de ilegalitate: profa de mate (toate respectele pt ca le merita), a recunoscut inutilitatea anumitor capitole din programa, si nu le-a predat. Ne-a motivat de ce, a explicat ce risca ea, a adus o solutie- sa nu fie prinsa 🙂 si ne-a predat ceva care chiar se aplica in unele tehnologii. Traiasca lanturile Markov!
-ea nu e de vina ca i se impune o programa.Din pacate cum ajungem noi sa facem o obs. sus la minister, unde se iau hotarari greu, prost, si scump? de catre niste profesori ma batrani ca ea, si mai nereceptivi la nou decat bunica mea?
-ce facem cu profii care nici nu isi dau interesul sa vina la cursuri?
-sa mai dau un exemplu frumos, ca nu e prea mult verde in pajina: un laborant, care dincolo de materia necesara, astepta propuneri de discutii pe teme – colaterale. SI la sisteme grafice ai ce zice si intreba…. Dar el statea si peste ore cu noi, de vorba, si pleca acasa, cauta, si venea cu solutsii si raspunsuri
– stim cat de mici salariile sunt in invatsamant. Stim ca nu sunt fonduri/materiale/sali/caldura. Stim ca e programa asha cum e. SI totusi unii profesori ne invata multe
-sunt injinera. Ca multi alti absolventi la stat, la fara taxa, care nu a dat nimik si nu a primit mare lucru.
Dupa parerea lor. Eu am apreciat mediul, am apreciat colegii, si faptul ca am invatsat cum sa invats. Ca nu mai folosec nimik din tehnologiile din facultate? nici nu e cum. Lumea evolueaza mult prea repede. Dar stiu baza& concepte.
– banii. De nevoie, multi lucreaza. Si ajung greu la scoala, si invatsa mai putin. Macar invatsa ceva util … 🙂
– teoria ca pana in ’90, doar erau 3% din absolventii de liceu intrau in sistemul universitar. Uimitor, dar acelasi procent era si in occident. Diferentsa este ca in occident inca este respectat, prin limitarea subventiilor de la stat catre facultati, si lupta acerba dintre facultatile particulare pt numarul limitat de licentse. In 2002 se dublasera numarul de locuri -pt liceenii care vor sa isi continue studiile. Cu riscul care il presupune: coborarea stachetei de admitere in universitati. Asta e, multi care sunt f. inteligenti, pleaca in Italia in construtie, altii, medii, care au o alta posibilitate financiara, sunt studenti la medicina…
– acum 2-3 ani, am cetit un lucru frumos in presa. (se stie ca io nu prea cetesc ziare iar tv nu am de muult timp). Adica am cetit, ca Sensiblu a oferit un numar oarecare de burse de o anumita suma (atunci era 50euro, parca) pentru studentii cu note mari din Facultatea de Farmacie, si cu o oferta de practica/lucru mai departe in cadrul lor. Frumos, ca daca imi aduc aminte cate zile mancam din bursa in studentie- in Iasi…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s