arakelian

lumea mea, si-a altora.

turcii

4 Comments


frate, ne-au luat!
Au un Nobel in literatura (romani laureati la literatura inca nu avem) nobel primit pe meritate de Orhan Pamuk…. Tocmai am terminat de citit Viata cea noua si inceput alta carte scrisa de el (Numele meu e Rosu)… si le recomand cu toata inima: sunt carti realiste- si intr-un stil simplist,natural, chiar unic!
Turcii au turism…. si ce bine organizat! (indubitabila afirmatie)
Au agricultura (si stiu sa o vanda!!!) si asta zic uitandu-ma in en gros-uri, piete si Hypermarket-uri la titlurile de pe lazile de fructe/legume!
Au si industrie…socant pentru mine dar la firma Arctic in romania, din Gaesti  lucreaza ingineri turci. (da, ce oameni am ajuns… 🙂 ) . Inteleg sa vina un neamt sa ne invete seriozitate, sau un injiner japonez sa ne organizeze si sa ne arate cum se munceste eficient si in weekend, sau un elvetian, sa ne destainuie din precizia lui. Dar un turc?
Un TURC?????
Culmea, 50% din Turcia e cu sol desertic+ pietros- deci necultivabil. Resurse minerale? prea putine!
Literatura turca? cred ca in ultimii 50-100 de ani au inceput sa se scrie carti, ok maxim 100 de ani daca mai cetesc, – in resr doar picturile cele traditionale – si cele permise religios… .
Ca tara sunt macinati de conflicte inter-etnice , in 50% din tara femeia e inca cu cerceaful in cap. Si la propriu, si la figurat.
Si au un potential( intelectual vorbind) mult mai scazut fata de al nostru, marea parte a poporului turc au minimum de cultura generala si minim de scoala pentru ca ocupatia cea mai visata de copii este : vanzator! Sa faca comert!
Dar uite ca au reusit sa treaca peste opacitatea religioasa, sa se dezvolte, sa construiasca universitati de calitate, sa fie deschisi la nou- si sa munceasca mult.

Ar trebui sa modific titlul articolului in “de ce turcii cresc si romanii se lenevesc“! 😦

Advertisements

4 thoughts on “turcii

 1. De ce turcii cresc? Pentru ca au fost un popor cuceritor, si indiferent de potentialul intelectual vor avea aceasta vocatie de a cuceri (nu neaparat popoare, ci in agricultura, turism, si ce mai ziceai). Unui popor care a dominat in trecut ramane cu aceasta trasatura.
  As mai adauga la exemplele tale cazul Bechtel. Conducerea inginerii sunt turci (chiar daca firma e americana). M-as fi asteptat ca autostrada sa ne-o faca unii cu traditie in drumuri (ca germanii sau italienii), dar si aici dam peste osmanlai.

 2. mdea, sunt natural born winners!
  Se nasc din nou, ca pasarea Poenix!

 3. Corectie!
  Turcia nu e desertica! ci e acoperita de munti si podisuri. Hehe,clima e mai secetoasa insa.
  Detin carbuni
  Detin Bor (80% din minele din lume)
  Sunt a 21 lea centru petrolier
  Detin cartelu de nuci (hahaha, nu stiu daca de nuci sau alune, dar cum NUTS inseamna la fel…)

  Cred ca acel “desert” trebuia sa se refere la desertul de la masa! Cica sunt multe cazuri de obezitate in Turcia, cu vinovatu: BACLAVA!

 4. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s